Några ord om bluesen i Göteborg
Örjan Hansson, Arkivens dag, 8 november 2008
(Nedanstående framfördes av mig på Arkivens dag som arrangerades av Region- och Stadsarkivet i Göteborg (www.arkivnamnden.org) lördagen den 8 november 2008. Skicka gärna synpunkter till min E-post adress: harpoh (at) ohw.se.)
Det är trevligt tycker jag att årets tema för Arkivens dag är ”Nöjen”.
Många ser nog nöjen som något flyktigt. Man roar sig för stunden. Många gånger för att glömma vardagslivets allvar – jobb och sådant. Men hur vi roar oss är en viktig del av vår historia, värd att arkivera och bevara till eftervärlden. Så det är med stort intresse jag ser på hur ni bevarat minnena från nöjeslivet i Göteborg.
Musik och dans är ofta förknippat med nöjen och musiklivet i Göteborg är mycket rikt. Alla olika musikformer finns representerade i form av utövare och publik. Och vi har många föreningar som bildar sociala nätverk av likasinnade.
Bluesen är en musikform som har en ganska stor skara anhängare i Göteborg. Man kan fråga sig varför. Bluesen har ju inget att göra med vår egen folkmusiktradition. Utan är importerad från traditioner hos den svarta befolkningen i USA. Men jag tror att det som fått många av oss bluesälskare att fastna i genren är känslan av ursprunglighet. Bluesen förmedlar en musiktradition som sträcker sig väldigt långt tillbaka. Till enkla tvåtakts- och fyrtaktsrytmer med stark fysisk förankring. Man känner det djupt inne i kroppen och det är lätt att gunga med. Och bluesen har fört den här traditionen vidare in i den västerländska populärmusiken som vi är uppväxta med: rock’n’roll, rhythm’n’blues, soul, rock och pop.
Den basala rytmen, tillsammans med en relativt enkel harmonik gör det lätt för många hobbymusiker att spela blues. De enkla spelreglerna gör det också lätt att spela tillsammans - bara man har den rätta känslan. Och åhörarna känner väl igen sig i musikformen.
Christer och Vanja Fridhammar tillhör dem som dokumenterat blueslivet i Göteborg med text och bild. Bland annat i en serie artiklar i tidningen Linnéstaden för fem år sedan. Där får man en fin bild av den goda stämningen:
- Vad som är bra med musiklivet i Linnéstaden? Det är så folkligt och härligt. Publiken är det bästa. Som sagt folkligt, vänskapligt. God stämning - och sen är det bra musik också naturligtvis, ler Lars Mellqvist, bandets [Hill Blues Unit] basist. Det kan han lägga till med gott samvete. [Christer Fridhammar i Linnéstaden 2003-11-28.]
Jag är med i Göteborgs Bluesförening som för samman bluesintresserade i stan – både musiker och publik. Vi är över 400 medlemmar och vi arrangerar olika sorters konserter med lokala band och inbjudna större artister, både svenska och utländska.
Nuvarande upplagan av föreningen har funnits i snart tolv år. Men föreningen har funnits i två tidigare upplagor. Den första startades 1976 och höll på till 1985. Det var en ytterst aktiv förening som hade stor betydelse för bluesens spridning i Göteborg och hela Sverige.
Erik Lindahl tillhörde dem som var aktiva då och resultatet av hans bilddokumentation kan ni se på utställningen här och i hans nya bok Blue Shots.
Jag har också fått ta del av skriftlig dokumentation från Claes Ahlstrand som var ordförande på den tiden. I den framgår det att de arrangerade ett stort antal konserter och även att de organiserade flera turnéer med amerikanska artister över hela Sverige. Till exempel Chicago Blues All Stars med Buddy Guy och Junior Wells. Buddy Guy är en av de främsta levande bluesartisterna. Som ni kanske såg så var han med och firade Barack Obamas seger i presidentvalet häromdagen genom att framföra Sweet Home Chicago. Men höjdpunkten för mig på sjuttiotalet var nog när dåvarande bluesföreningen arrangerade en konsert med Muddy Waters, tidernas kanske största bluesartist, på Studentkåren 1977.
De lokala bluesbanden på den tiden var sådana som Crossroad Blues, Bröderna Hörbergs Grupp, Tottas Bluesband, Road Dust och Mr Bo Blues Band. Några av dem firar jubileum nästa veckoslut: Ginhouse Blues Group (Bernt Andersson, Bengan Blomgren, Kjell Jansson och Gunnar Pettersson) firar fyrtio år med en konsert på Nefertiti den 15 november. Sky High (Claes Yngström med flera) startade i Göteborg för trettio år sedan och firar detta på Musikens Hus den 14 och 15 november.
Bluesföreningen fanns även i en upplaga kring 1990. Tyvärr vet jag inte så mycket om denna. Så om någon av er har dokumentation från den här perioden så får ni gärna kontakta mig.
Nuförtiden finns ju den mesta dokumentationen på Internet. Och jag hoppas att vi hittar bra metoder för att arkivera det här materialet. För er som är intresserade rekommenderar jag Christers Web-sidor (www.fridhammar.com) och vår egen plats på nätet (gbgblues.se).
Nu ska inte jag prata mer utan ni ska få höra ett par fina representanter från dagens aktiva bluesscen: Dick Ahlin och Hannah Tolf!
Tillägg, 11 december 2008
På Region- och Stadsarkivets Web-plats visas affischer som gör reklam för några av de konserter som den första upplagan av Bluesföreningen arrangerade. Gå till www.arkivnamnden.org och välj Månadens arkivhandling i menyn till vänster.